Β’ Επιστολή προς Αρχιεπίσκοπον Κύπρου

Kαι ο Iησούς μπήκε μέσα στο ιερό τού Θεού, και έβγαλε έξω όλους αυτούς που πουλούσαν και αγόραζαν μέσα στο ιερό, και αναποδογύρισε τα τραπέζια των αργυραμοιβών, και τα καθίσματα αυτών που πουλούσαν τα περιστέρια· και τους λέει: Eίναι γραμμένο: «O οίκος μου, θα ονομάζεται οίκος προσευχής»· εσείς, όμως, τον κάνατε «σπήλαιο ληστών» (Κατά Ματθαίον 21:12-13). 

Αξιότιμε κ. Αρχιεπίσκοπε,

Με λύπη παρακολούθησα άλλη μια φορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσατε το ζήτημα που είδε προσφάτως τα φώτα της δημοσιότητας αναφορικά με τις δωρεές που δέχτηκε η Αρχιεπισκοπή από τον καταζητούμενο επιχειρηματία Jho Low. Δεν θα ασχοληθώ με τη νομική και οικονομική πτυχή των πραγμάτων καθώς δεν είμαι σε θέση να κρίνω επαρκώς τη νομιμότητα ή όχι των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν, ούτε και είναι η θέση μου. Θα παραμείνω όμως, ως ένας απλός Χριστιανός, τουλάχιστον στην στάση που διατηρήσατε κατά τη διάρκεια του δημόσιου διαλόγου γύρω από το θέμα.

Σε μια πρώτη σχετική παρέμβαση που κάνατε σε τηλεοπτικό σταθμό, ενώ αναφέρατε ότι η υπηκοότητα πρέπει να αφαιρεθεί από τον Jho Low, στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το κατά πόσο το ποιόν του επιχειρηματία σας βάζει σε δεύτερες σκέψεις σχετικά με το αν θα χρησιμοποιήσετε τις 300.000 ευρώ δωρεάς απαντήσατε “δεν νομίζω ότι θα έρθει να ζητήσει χρήματα πίσω”. Σε εκείνη την φάση αποφύγατε να αποκαλύψετε ότι υπήρχε και δεύτερη επιταγή του ποσού των 10.000 ευρώ (το οποίο κάνατε αργότερα) ενώ ταυτόχρονα παρουσιαστήκατε απρόθυμος να επιστρέψετε το χρηματικό ποσό.

Σε ανακοίνωση που εκδώσατε αργότερα αναφέρετε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Για αυτό δηλώνουμε απερίφραστα ότι, όταν υπεύθυνα η Κυβέρνηση απορρίψει, ακυρώσει και ανακαλέσει την κυπριακή ιθαγένεια για τον εν λόγω επενδυτή, ζητήσει πίσω το κυπριακό διαβατήριο, και ενημερωθούμε αναλόγως από τους αρμοδίους, που σημαίνει ότι η δωρεά των 310.000 ευρώ προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή είναι προϊόν κλοπής ή μαύρο χρήμα, τότε αυτά τα χρήματα δεν μας ανήκουν, καθότι δεν είναι καθαρά, και είμαστε έτοιμοι να τα επιστρέψουμε.

Αν και η κατάληξη είναι πιο θετική από την αρχική προσέγγιση, το πρώτο στοιχείο που διαφαίνεται είναι μια ασυνέπεια και ασυνέχεια στα λεγόμενα και στις πράξεις σας, κάτι που ίσως οφείλεται και σε πιέσεις που δεχτήκατε λόγω της κοινωνικής κατακραυγής.

Πέρα όμως από αυτό, οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιήσατε σε διάφορες δηλώσεις σας τις τελευταίες μέρες αλλά και η συμπεριφορά σας δεν δίνουν καλή μαρτυρία – δεν τιμούν ούτε εσάς, ούτε το αξίωμά σας. Αναφέρατε για παράδειγμα πως “όποιου δεν αρέσει μπορεί να πέσει χώρκα του”, και “όσοι θέλουν την Εκκλησία να λέει μόνο ‘Κύριε Ελέησον’ να το ξεχάσουν”. Ασχέτως της ουσίας των λεγομένων σας, σημασία έχει επίσης ο τρόπος και το πνεύμα που επικοινωνούνται τα όσα λέτε.

Επιπλέον, μετά την διαδήλωση έξω από την Αρχιεπισκοπή την ημέρα της ονομαστικής σας εορτής δηλώσατε ότι οι διαδηλωτές, “Είναι πολύ μικροί για να σηκώσουν το αδύνατο ανάστημα τους, έναντι της εκκλησίας. Και εν πολλοίς λυπούμαι που το λέω, είναι κράχτες της αριστεράς και να πάψουν να είναι κράχτες κάποιου κόμματος. Και οι αριστεροί ποιοι είναι; Εκείνοι που δεν έχουν καλές σχέσεις με την εκκλησία. Πέντε, δέκα πενήντα. Δεν είναι παραπάνω αυτοί που είναι άθεοι. Οι περισσότεροι αριστεροί, είναι καλοί άνθρωποι θρησκευόμενοι άνθρωποι.”

Η τάση σας να πολιτικοποιείτε το θέμα και να προσωποληπτείτε προβληματίζει. Ο Απόστολος Πέτρος είχε πει: “…Γνωρίζω στ’ αλήθεια ότι, ο Θεός δεν είναι προσωπολήπτης· αλλά, σε κάθε έθνος όποιος τον φοβάται, και εργάζεται δικαιοσύνη, είναι σ’ αυτόν δεκτός” (Πράξεις 10:34-35). Δεν θα έπρεπε η Εκκλησία και ο προκαθήμενός της να ενδιαφέρεται για τον κάθε ένα και να μην αποξενώνει ανθρώπους με τα λεγόμενα τού;

Γενικά η στάση σας κατά την διάρκεια των όποιων σας δηλώσεων είναι συχνά αλαζονική έναντι αυτών που σας κατηγορούν ή αυτών με τους οποίους διαφωνείτε. Υπάρχει μάλιστα βιντεοσκοπημένο στιγμιότυπο από την προαναφερθείσα διαδήλωση όπου χειροκροτείτε περιπεκτικά και σαρκαστικά τους διαδηλωτές. Φυσικά θα μπορούσε ενδεχομένως να βρει κανείς λάθη και στη συμπεριφορά κάποιων διαδηλωτών, αλλά έτερον εκάτερον. Το πρόσωπό σας κ. Αρχιεπίσκοπε δεν είναι το οποιοδήποτε πρόσωπο. Είναι – ή θα έπρεπε να είναι – το πρόσωπο του Χριστιανισμού και της εκκλησιαστικής ηγεσίας, και συνεπώς κρίνεται πολύ αυστηρότερα από οποιονδήποτε άλλον, ιδιαίτερα σε θέματα ηθικής, στάσης και συμπεριφοράς.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή σας η συμπεριφορά δεν είναι αντιπροσωπευτική του χριστιανικού πνεύματος και είναι συνεπώς ζημιογόνα, εκτός των άλλων. Ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός είπε, “Σηκώστε επάνω σας τον ζυγό μου, και μάθετε από μένα· επειδή, είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά· και θα βρείτε ανάπαυση μέσα στις ψυχές σας (Κατά Ματθαίον 11:29). Συναφώς, ο καρπός, η συμπεριφορά, και η μαρτυρία του Χριστιανού δεν μπορούν να είναι άλλα από αυτά που γράφει ο Απόστολος Παύλος:

O καρπός, όμως, του Πνεύματος είναι: Aγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, καλοσύνη, αγαθοσύνη, πίστη, πραότητα, εγκράτεια· ενάντια στους ανθρώπους αυτού τού είδους δεν υπάρχει νόμος. Kαι όσοι είναι τού Xριστού, σταύρωσαν τη σάρκα μαζί με τα πάθη και τις επιθυμίες. Aν ζούμε σύμφωνα με το Πνεύμα, ας περπατάμε και σύμφωνα με το Πνεύμα. Nα μη γινόμαστε κενόδοξοι, ερεθίζοντας ο ένας τον άλλον, φθονώντας ο ένας τον άλλον (Προς Γαλάτας 5:22-26).

Ο Ιησούς Χριστός το έθεσε πολύ παραστατικά:

Eπειδή, δεν υπάρχει καλό δέντρο, που να κάνει άχρηστον καρπό· ούτε άχρηστο δέντρο που να κάνει καλόν καρπό. Δεδομένου ότι, κάθε δέντρο γνωρίζεται από τον καρπό του· επειδή, δεν μαζεύουν από αγκάθια σύκα ούτε τρυγούν από βάτο σταφύλια. O αγαθός άνθρωπος βγάζει το αγαθό από τον αγαθό θησαυρό τής καρδιάς του· και ο κακός άνθρωπος βγάζει το κακό από τον κακό θησαυρό τής καρδιάς του· επειδή, από το περίσσευμα της καρδιάς μιλάει το στόμα του (Κατά Λουκάν 6:43-45).

Αν δεν είναι αυτός ο καρπός μας, τότε είμαστε και εμείς “της σάρκας”. Και ο Ιησούς ήταν πολύ ξεκάθαρος για το τι βγαίνει μέσα από έναν σαρκικό άνθρωπο, ακόμα και από αυτούς που περνιούνται για πνευματικοί αλλά είναι στην πραγματικότητα επιφανειακοί, όταν μιλούσε στους Γραμματείς και τους Φαρισαίους:

Aυτό που βγαίνει από μέσα από τον άνθρωπο, εκείνο μολύνει τον άνθρωπο· επειδή, από μέσα από την καρδιά των ανθρώπων βγαίνουν οι κακοί συλλογισμοί, μοιχείες, πορνείες, φόνοι, κλοπές, πλεονεξίες, πονηρίες, δόλος, ασέλγεια, πονηρό βλέμμα, βλασφημία, υπερηφάνεια, αφροσύνηΌλα αυτά τα πονηρά βγαίνουν από μέσα, και μολύνουν τον άνθρωπο (Κατά Μάρκον 7:2-23).

Αξιότιμε κ. Αρχιεπίσκοπε, το πως μιλάτε, το τι λέτε, ο τρόπος με τον οποίον φέρεστε και πράττετε έχουν αντίκτυπο πάνω σε κάθε Χριστιανό και όχι μόνο. Σε μια εποχή ηθικής κατάπτωσης, περίεργων προτύπων, έλλειψης του μέτρου, ξεθωριασμένων ορίων, κοινωνικού, πολιτικού και κοινωνικού χάους, η Εκκλησία και η ηγεσία της πρέπει να είναι φάρος και πόλος έλξης, όχι παράγοντας πώλωσης, εντάσεων και σκανδάλου (Β Κορινθίων 8:20).

Με εκτίμηση,

Ζήνωνας Τζιάρρας

13 Νοεμβρίου 2019

  • Μπορείτε να βρείτε την πρώτη επιστολή του γράφοντος προς τον Αρχιεπίσκοπο από το 2016 εδώ.
  • Σχετικό άρθρο για την Χριστουγεννιάτικη Εγκύκλιο του 2017 εδώ.

Leave a comment