Βιβλίο: Η Νέα Τουρκική Ηγεμονία

tourkiki igemonia coverΑυτές τις μέρες κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαζήση ο συλλογικός τόμος “Η νέα τουρκική ηγεμονία. Διαστάσεις του πολιτικού Ισλάμ”.

Περιγραφή:

Ενώ οι δεκαετίες του Ψυχρού Πολέμου αποτέλεσαν το πλαίσιο που όριζε τον ρόλο της Τουρκίας και σε μεγάλο βαθμό τις αλλαγές ή μη αλλαγές στο εσωτερικό της, η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα φαίνεται να φέρνει στο φως μια νέα Τουρκία τόσο σε επίπεδο εσωτερικής κατάστασης όσο και σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής. Ένα κοσμικού τύπου κράτος, στενά συνδεδεμένο με τη Δύση κυρίως σε στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο, φαίνεται να αλλάζει και να προσπαθεί να αναδειχθεί σε ισχυρό οικονομικό και πολιτικό παράγοντα σε διεθνές επίπεδο. Ταυτόχρονα, ο ισλαμικός χαρακτήρας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, φαίνεται να δημιουργεί νέα δεδομένα, τόσο σε ιδεολογικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Ο στόχος αυτού του συλλογικού τόμου είναι η ανάλυση της πορείας της Τουρκίας και των σχέσεών της με τον υπόλοιπο κόσμο, όπως αυτές διαμορφώθηκαν και μεταβλήθηκαν σε μια περίοδο που αρχίζει με τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τελειώνει με την ανάδειξη στην εξουσία και τις συνεχείς εκλογικές νίκες του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Οι εργασίες του τόμου χωρίστηκαν σε τρεις θεματικές ενότητες με την πρώτη να αφορά τη θέση της Τουρκίας μεταξύ Ανατολής και Δύσης από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έπειτα. Η δεύτερη ενότητα αφορά το πλαίσιο δράσης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία κατά την τελευταία δεκαετία και σε αυτή γίνεται προσπάθεια ανάδειξης του θεωρητικού πλαισίου των αλλαγών αυτής της περιόδου. Τέλος, η τρίτη ενότητα του τόμου επιχειρεί να εξετάσει κάποιες διαστάσεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στην εποχή διακυβέρνησης της χώρας από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ – Μιχάλης Ν. Μιχαήλ

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ – Μαργαρίτης Γιώργος

Ο ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΙ Η ΤΑΥΤΙΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΥΣΗ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ – Καυκαρίδης Χαράλαμπος

ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΔΥΣΗ ΣΤΟΝ ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ, 1945-1989: ΣΚΙΑΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ – Χριστοφής Νίκος

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΜΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΧΩΡΑ; – Ατταλίδης Μιχάλης

ΤΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΥ ΚΔΑ

ΙΣΛΑΜ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: ΜΙΑ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ; – Μούδουρος Νίκος

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΣΜΟΣ, ΚΕΜΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΔΑ – Kizilyurek Niyazi

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: Ο ΝΕΟΣ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ – Τεάζης Χρίστος

ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ: ΟΙ ΤΑΞΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ, ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ – Στέλγιας Νικόλαος

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΔΑ

Η “ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ”: ΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΡΕΙΣΜΑΤΩΝ – Γρηγοριάδης Ιωάννης

Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – Δεριζιώτης Αντώνιος

Ο ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ – Τζιάρρας Ζήνωνας

Βλέπε επίσης εδώ.

Μπορείτε να το αγοράσετε απο την “Πολιτεία” και πληθώρα άλλων βιβλιοπωλείων σε Ελλάδα και Κύπρο.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s