Ξεκαθαρίζει το Τοπίο των Τουρκικών Εκλογών

Πηγή: Reuters

Οι ερωτήσεις σχετικά με τα διάφορα σενάρια και τις πιθανολογίες για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία φαίνεται να απαντώνται σιγά-σιγά.

Ήδη τον τελευταίο και πλέον χρόνο διάφορες συζητήσεις, αναλύσεις και ειδησεογραφικές αναφορές έκαναν λόγο για την πιθανότητα τέταρτης επανεκλογής του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίιπ Έρντογαν, στο πρωθυπουργικό αξίωμα. Η προϋπόθεση ήταν να γίνει μια συγκεκριμένη τροποποίηση στο Άρθρο 132 του καταστατικού του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το οποίο ορίζει ότι τα μέλη του κόμματος δεν μπορούν να διατηρούν το ίδιο εκλεγμένο πολιτικό αξίωμα για περισσότερο από τρείς θητείες.

Ο λόγος των μέχρι πρότινος αυξημένων πιθανοτήτων για ένα τέτοιο σενάριο, ήταν το γεγονός ότι το ΑΚΡ δεν πέτυχε ακόμα όλες εκείνες τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα μετέτρεπαν το προεδρευόμενο πολίτευμα σε προεδρικό, με αυξημένες αρμοδιότητες στον πρόεδρο, ούτως ώστε να ικανοποιεί τους στόχους του Έρντογαν – παρά το ότι ο πρόεδρος θα εκλεγεί για πρώτη φορά απευθείας από το λαό, σύμφωνα με τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις του 2007.

Ταυτόχρονα, λόγω του συνταγματικού άρθρου 101, που απαγορεύει στους προέδρους του κράτους να διατηρούν πολιτικούς/κομματικούς δεσμούς, το σενάριο του προέδρου δεν φάνταζε ως το καλύτερο ή το πιο πιθανό για τον ηγέτη του ΑΚΡ, τον Έρντογαν. Η τροποποίησης του άρθρου 101, ούτως ώστε ο Έρντογαν να παραμείνει και ο ηγέτης του κόμματος, για αποφυγή κατάρρευσης ή διάσπασης του κόμματος, παραμένει ως πιθανότητα, μολονότι μακρινή σε αυτό το στάδιο.

Αυτό που φαίνεται να ξεκαθαρίζει, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του ΑΚΡ, Χουσεϊν Τσελίκ,  είναι πως ο Έρντογαν θα κατέλθει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, εφόσον θεωρήθηκε σωστότερη από το κόμμα η διατήρηση του όρου των τριών θητειών. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την επικύρωση μιας τέτοιας απόφασης απαιτείται να προηγηθεί συνεδρίαση του κόμματος, η οποία αναμένεται σύντομα. Εκτός της επικύρωσης του πιο πάνω σεναρίου αναμένεται να δούμε ποιος θα αντικαταστήσει τον Έρντογαν στο πρωθυπουργικό αξίωμα. Πιθανή επιλογή είναι ο Γκιούλ ενώ συζήτηση γίνεται και για άλλα κορυφαία ονόματα του ΑΚΡ.

Σε κάθε περίπτωση, η παραμονή του Έρντογαν στην εξουσία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, προμηνύει εντεταμένες προσπάθειες για ακόμα περισσότερη συγκέντρωση δυνάμεων, εξουσιών και αρμοδιοτήτων στην κυβέρνηση ΑΚΡ, καθώς και περαιτέρω πόλωση της κοινωνίας, των οικονομικών και πολιτικών ελίτ.

Leave a comment