Την περασμένη εβδομάδα “εγκαινιάσαμε” με τον φίλο και συνάδελφο Γιάννη Ιωάννου, δημοσιογράφο-διεθνολόγο, το Geopolitical Cyprus. Πρόκειται για μια διαδικτυακή πρωτοβουλία ενημέρωσης και παροχής πληροφόρησης (intelligence) για θέματα που αφορούν την Κύπρο αλλά και την ευρύτερη Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο.
Η ιδέα για το Geopolitical Cyprus προέκυψε, όπως συχνά συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, από την ύπαρξη ενός κενού και, κατ’ επέκταση, μιας ανάγκης. Το κενό είναι πολύ ξεκάθαρα η έλλειψη επαρκούς και έγκυρης πληροφόρησης-ανάλυσης αναφορικά με γεωπολιτικά-διεθνοπολιτικά θέματα της ευρύτερης περιοχής. Δυστυχώς στον ελληνόφωνο χώρο και ιδιαίτερα στην Κύπρο, πάσχουμε ακόμα από το σύνδρομο της ομφαλοσκόπησης. Όχι διότι δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι ή αναλυτές που να ενδιαφέρονται, αλλά διότι υπάρχει η αντίληψη (μάλλον και η πραγματικότητα) ότι αυτά τα θέματα δεν “πουλάνε”. Μέχρι και το Κυπριακό έχει καταντήσει σε μεγάλο βαθμό αδιάφορο, πόσο μάλλον θέματα όπως το Συριακό, το Κουρδικό, η τρομοκρατία, η Υεμένη, κτλ. Βλέπουμε τα πάντα όχι μέσα από τον (γεωγραφικό) φακό της Κύπρου αλλά μέσα από τον φακό του Κυπριακού, που έχει μεγάλη διαφορά. Ακόμα και για την Β. Κορέα να μιλούσαμε στην τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, για να χρησιμοποιήσω ένα καθ’ υπερβολή παράδειγμα, η συζήτηση θα κατέληγε στην ερώτηση, “Και πώς αυτό επηρεάζει την Κύπρο ή το Κυπριακό;”. Η σοκαριστική δε απάντηση, θα ήταν ότι “δεν το επηρεάζει”.
Αυτό που φαίνεται είναι ότι οι επικεφαλής των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) δεν αντιλαμβάνονται πως η ευθύνη τους δεν περιορίζεται στο να καλύπτουν τα “ενδιαφέροντα” για τον κόσμο θέματα αλλά περιλαμβάνει και την ανάπτυξη του ενδιαφέροντος για σημαντικά ζητήματα που ίσως να μην είναι γνωστά στο ευρύ κοινό. Χωρίς αυτή την τελευταία διάσταση, τα ΜΜΕ καταντάνε να ακυρώνουν σε μεγάλο βαθμό το “Ε” της Ενημέρωσης και να υιοθετούν το “Α” της Ανακύκλωσης και Αναπαραγωγής των ίδιων θεμάτων. Χωρίς βεβαίως να λείπουν ενίοτε και οι σχεδόν εγκληματικές υπερβολές της εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου, της αισθητικοποίησης της βίας κτλ.
Η ανάγκη λοιπόν που προκύπτει από αυτό το κενό και – θα τολμούσα να πω – φαύλο σύστημα ενημέρωσης, είναι η καλύτερη κατανόηση του εξωτερικού περιβάλλοντος της Κύπρου (ανεξάρτητα από την ίδια την Κύπρο) και εν συνεχεία, η τοποθέτηση της Κύπρου και του ρόλου της σε μια πιο ολοκληρωμένη και κατά το δυνατό αντικειμενική-ρεαλιστική εικόνα, μακριά από φακούς με φίλτρα ιδεολογίας ή προκατάληψης.
Γι’ αυτό το Geopolitical Cyprus, παρά το όνομά του, θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο τι συμβαίνει γύρω μας προκειμένου να βοηθήσει τον κάθε ενδιαφερόμενο να κατανοήσει καλύτερα τι συμβαίνει και γιατί. Θα αποφύγει με επιμέλεια να ασχοληθεί με την Κύπρο και το Κυπριακό ωσάν να είναι ζητήματα αποκομμένα από άλλες πολιτικές και κοινωνικές πραγματικότητες. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να αποδείξει ότι η Κύπρος μπορεί τόσο γεωγραφικά όσο και γνωσιολογικά να αποτελέσει ένα ιδανικό “παρατηρητήριο” της περιοχής – κάτι που η κυβέρνηση και τα εκπαιδευτικά/ερευνητικά ινστιτούτα της χώρας έπρεπε να είχαν πράξει προ πολλού. Γι’ αυτό εξάλλου παρέχει και συμβουλευτικές υπηρεσίες για θέματα γεωπολιτικού ρίσκου και άλλα.
Το Geopolitical Cyprus έχει μέχρι στιγμής υιοθετήσει τέσσερις τρόπους πληροφόρησης-ενημέρωσης: τα GeoBriefs, τα GeoInsights, τα GeoIntel και τα GeoPodcasts. Τα πρώτα (π.χ. εδώ) είναι μικρα ενημερωτικά σημειώματα σχετικά με σημαντικά θέματα επικαιρότητας με σύντομη, στοχευμένη και περιεκτική ανάλυση. Τα GeoInsights (που δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει) είναι πιο εκτενείς αναλύσεις-άρθρα, τα GeoIntel (που επίσης δεν έχουν ξεκινήσει) είναι σημειώματα που θα περιέχουν πληροφορίες για διάφορα θέματα που δεν είναι ευρέως γνωστές ή εύκολα προσβάσιμες, και τα GeoPodcasts (π.χ. GeoPodcast #1) που είναι οπτικοακουστικά επεισόδια (βίντεο ή/και ηχητικά) που αναλύουν σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις.
Το Geopolitical Cyprus είναι σίγουρα μια φιλόδοξη προσπάθεια που δεν είναι σίγουρο ότι θα πετύχει (καθώς η επιτυχία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες) και δεν πρόκειται να αναπτυχθεί εύκολα. Το σίγουρο είναι πως υπάρχει η ανάγκη και η βούληση. Ευχαριστούμε τον κάθε ένα που μας έχει στηρίξει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μέχρι στιγμής. Η “επιβίωση” του Geopolitical Cyprus θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από αυτή τη στήριξη. Είμαστε πάντα ανοιχτοί στα σχόλια και τις ιδέες αυτών που θα επιλέξουν να μας παρακολουθούν. Δέσμευσή μας να προσπαθούμε, να εξελισσόμαστε και να βελτιωνόμαστε.