Οι θέσεις των Υποψηφίων Προέδρων (2018) για την Εξωτερική Πολιτική & το Κυπριακό

Αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2017, είχα προσκληθεί από το τηλεοπτικό κανάλι Alpha Κύπρου και την εκπομπή Alpha Politics να συμμετάσχω στον δημόσιο προεκλογικό διάλογο θέτoντας ερωτήματα σε κάποιους υποψηφίους προέδρους σχετικά με τους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και του Κυπριακού.

ypopsifioi

 

Οι ερωτήσεις τέθηκαν στα πλαίσια ζωντανής συζήτησης, αν και ο ίδιος δεν βρισκόμουν στο ίδιο στούντιο με τους υποψηφίους. Ρωτήθηκαν διαδοχικά οι κ.κ. Νικόλας Παπαδόπουλος, Σταύρος Μαλάς, και Γιώργος Λιλλήκας. Στη σχετική εκπομπή με τον κ. Νίκο Αναστασιάδη δεν είχα προσκληθεί. Κατά την άποψή μου, η λογική της εν λόγω εκπομπής, πάρα τις όποιες αδυναμίες, ήταν πρωτοποριακή διότι ενέταξε στη δημόσια συζήτηση τις γνώμες ειδικών αναφορικά με τους διάφορους τομείς των πολιτικών προγραμμάτων των υποψηφίων (π.χ. οικονομία, παιδεία, υγεία, Κυπριακό, εξωτερική πολιτική).

alpha politics 2

Αν και τη δεδομένη περίοδο η προεκλογική βρισκόταν μάλλον στα αρχικά της στάδια, θεωρώ ότι οι σύντομες συζητήσεις που έλαβαν χώρα ήταν ωφέλιμες και αποτελούν ακόμα και σήμερα τροφή για σκέψη καθώς πλησιάζει η πρώτη Κυριακή των εκλογών. Περιττό να αναφέρω ότι, κατά την άποψή μου, το 70% των ερωτήσεων που έθεσα δεν απαντήθηκαν καθόλου (ενίοτε επιδεικτικά) ή δεν απαντήθηκαν επαρκώς. Υπό άλλες συνθήκες, όπου ένας πιο άμεσος και συνεχής διάλογος θα ήταν δυνατός, τα συμπεράσματα θα μπορούσαν να ήταν ακόμα πιο ξεκάθαρα.

Μπορείτε να δείτε τις τρείς συζητήσεις πιο κάτω. Περιλαμβάνεται η κάθε εκπομπή αντίστοιχα, από την αρχή της μέχρι και το τέλος της δικής μου παρέμβασης για την καλύτερη κατανόηση του πλαισίου συζήτησης.

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s