Σχόλιο για Εξελίξεις με Χρυσή Αυγή

Λογικό το να γίνεται προσπάθεια διαχωρισμού πολιτικής και εγκληματικής δίωξης της Χρυσής Αυγής. Ίσως και η διαδικασία να κατάφερε να διατηρήσει αυτό το διαχωρισμό. Πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η γραμμή που διαχωρίζει τα δύο είναι πολύ λεπτή καθώς η δίωξη της ΧΑ για εγκληματικούς λόγους έχει πολιτικό αντίκτυπο. Συνεπώς το ζήτημα δεν είναι το κατά πόσο η δικαιοσύνη έλαμψε στα δικά μας μάτια ή σε αυτά της ΧΑ – είτε με τη σύλληψη είτε με τη μη προφυλάκισή τους. Το ζήτημα είναι εαν έχει σταθμιστεί το πολιτικό και κοινωνικό κόστος από μια τέτοια κίνηση – και αυτό, όχι διότι η απόφαση για αποφυλάκισή τους ήταν από μόνη της λανθασμένη.

Ας καταλάβουμε ότι η σύλληψη βουλευτών είναι μια πολύ σοβαρή και σημαντική κίνηση – όποιοι και αν είναι αυτοί – η οποία και πρέπει να γίνεται όταν χρειάζεται. Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι: γιατί προέβησαν οι αρχές σε τέτοια κίνηση εφόσον δεν είχαν συντριπτικά στοιχεία για να κρατήσουν, και κατα προτίμηση να καταδικάσουν, τα συγκεκριμένα άτομα; Μήπως μπορεί κάποιος να αποσυνδέσει την πραγματικότητα της αποδέσμευσης Κασιδιάρη και λοιπών από την υπάρχουσα κοινωνική πόλωση και από το κόστος που μπορεί να έχει για την (πολιτική) αξιοπιστία του κράτους και την ηρωοποίηση τουλάχιστον μερικών εκ της ΧΑ;

Η έκβαση της κατάστασης μέχρι τώρα, θα μπορούσε κάλλιστα να βοηθήσει την ΧΑ να ισχυριστεί ότι οι εγκληματικές ενέργειες ήταν μεμονωμένα περιστατικά που βαρύνουν μόνο κάποια από τα μέλη της και συνεπώς δεν είναι ζήτημα οργάνωσης και λειτουργίας του κινήματος/κόμματος/συμμορίας. Συνεχίζω να πιστεύω ότι η πράξη της κυβέρνησης – με τον τρόπο που έγινε, και δεδομένης της χρονικής συγκυρίας – ήταν πολιτικά και κοινωνικά επικίνδυνη. Ίσως να έγινε και επίτηδες έχοντας κατά νου άλλες πολιτικές σκοπιμότητες – θα επιλέξω όμως να μείνω μακριά από συνομοσιολογίες. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, μάλιστα, ότι ο κοινωνικο-πολιτικός αντίκτυπος προέχει της εγκληματικής διάστασης του προβλήματος διότι έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Μακάρι οι εξελίξεις να με διαψεύσουν και να αποδεικτώ απαισιόδοξος ή έστω κοντόφαλμος.

Ζήνωνας Τζιάρρας

02/10/2013

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s