Στον Κόσμο Μας – #Cyprus

Λοιπόν, δεν μ’ αρέσει να δακτυλοδείχνω και ούτε είμαι από αυτούς που βλέπουν την πολιτική προσωποκεντρικά (βλ. για παράδειγμα “Χριστοφια δολοφόνε” ή “Αναστασιάδη ψεύτη/προδότη”). Διαφωνώ με αυτή τη προσέγγιση παρόλο που η κυβέρνηση αθέτησε όντως τις υποσχέσεις της, βρέθηκε εξ απροόπτου χωρίς εναλλακτικά σχέδια, και φάνηκε μη ειλικρινής. Όμως ένα από τα πιο τραγικά πράματα που παρακολουθώ τις τελευταίες ώρες (από το πρωί) είναι διάφορα άτομα να στηρίζουν φανατικά τον κ. Αναστασιάδη.

Ξεκαθαρίζω ότι η στήριξη στον πρόεδρο δεν είναι λάθος. Παρόλα αυτά, αυτό που βλέπω είναι κομματική πόλωση η οποία φτάνει στο σημείο να λέει ότι ο πρόεδρος το “έπαιξε έξυπνα”, “δουλεύει κανονικά τους Ευρωπαίους” και “έκανε το καλύτερο για τη χώρα διότι σκέφτεται όλους μας”. Ο καθένας έχει δικαίωμα στην άποψη του, όμως σχόλια τέτοιου τύπου, κατά την άποψη μου και με το συμπάθιο, είναι παρανοϊκά. Και για να είμαι πιο ξεκάθαρος, παρανοϊκά είναι και τα σχόλια από Ακελικούς που έγιναν ξαφνικά αντιμνημονιακοί σε μια προσπάθεια ανόρθωσης της ξεπεσμένης αριστεράς. Λάθος επίσης είναι όσοι δικαιολογούν τον κ. Αναστασιάδη αναφερόμενοι στα λάθη Χριστόφια.

Το λυπηρό είναι ότι σε μια νύχτα – λιγότερο από μήνα μετά την εκλογή του στην εξουσία – οι υποστηρικτές του κ. Αναστασιάδη έχουν μετατραπεί σε αδικαιολόγητους δικαιολογητές του! Είναι οι ίδιοι που επικαλούνταν τη διακομματικότητα πριν τες εκλογές και τώρα έμειναν να δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα κομματικά τους οχυρά – ούτε καν τα ιδεολογικά τους οχυρά, εφόσον αυτά έχουν ήδη καταρρεύσει!

Πότε θα καταλάβουμε σαν λαός ότι τούτη η νοοτροπία δεν μας πάει πουθενά; Πότε θα σταματήσουμε να δικαιολογούμε τα αδικαιολόγητα; Πότε θα δούμε το συμφέρον του τόπου και όχι των παρατάξεων; Μέχρι πότε θα είμαστε αρνιά καθ’ οδόν για σφαγή; Πότε θα αντιληφθούμε ότι η φανατική υποστήριξη προσώπων για να σώσουμε τα προσχήματα και τις παραταξιακές μας εικόνες βλάφτουν; Πότε θα είμαστε επιτέλους ικανοί να ασκήσουμε αυτοκριτική και να παραδεχτούμε τα λάθη μας – όχι μόνο των άλλων; Πότε θα αντιληφθούμε ότι ούτε εμείς αλλά ούτε και η παράταξη μας δεν κρατάμε τη μόνη αλήθεια; Πότε θα σταματήσουμε να είμαστε αφελείς – τραγικά αφελείς – νομίζοντας ότι κάποιος πολιτικός «νοιάζεται για μας», «παίρνει μαχητικές αποφάσεις», «παίζει σκάκι με τους Ευρωπαίους και νικάει» και άλλα παρόμοια, την ίδια στιγμή που ο ίδιος (σαν κυβέρνηση) βρέθηκε σαν αρνί για σφαγή, και την ίδια στιγμή που η χώρα βουλιάζει; Και θα βουλιάξει ότι και να γίνει από δω και πέρα διότι αυτά που σκέφτεται τώρα δεν τα σκέφτηκε πριν, και όχι μόνο αυτό, αλλά τα απέρριπτε κιόλας.

Ξαναλέω, δεν κάνω κομματική ούτε προσωπική επίθεση σε κανένα. Εάν κάποιος θεωρήσει ότι κάνω επίθεση ας το δει σαν επίθεση στην νοοτροπία μας, τις συνειδήσεις μας και στην ανύπαρκτη πολιτική μας κουλτούρα. Διότι την ώρα που «ο κόσμος χάνεται» εμείς νομίζουμε ότι σωζόμαστε, για να μην αναφερθώ στο γεγονός ότι στην Ευρώπη διαδηλώνουνε υπέρ μας ενώ εμείς εξασκούμε το εθνικό μας σπορ (φαϊ μέχρι σκασμού) και χορεύουμε στα καρναβάλια λες και δεν έγινε τίποτα. Δεν καταλαβαίνουμε τη θέση μας και τον αντίκτυπο μας στον κόσμο διότι πολύ απλά ζούμε στον δικό μας κόσμο.

Ζήνωνας Τζιάρρας

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s