Η Ανάπτυξη των Προβληματισμών του κ. Θρασυβούλου για την ΕΦ

Με αφορμή το άρθρο του κ. Μάριου Θρασυβούλου (“Π”, 28/07/2011, σ.42), και ως ανάπτυξη των προβληματισμών που ορθώς έθεσε, πιο κάτω αναλύω και εξηγώ εν συντομία, σε τρία διαφορετικά επίπεδα, γιατί πρέπει να καταργηθεί ο στρατός.
Οικονομικό
Καταρχήν το κόστος της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) είναι πολύ μεγάλο και επιβαρύνει κατά πολύ την οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ). Ο κρατικός προϋπολογισμός του τελευταίου έτους για το Υπουργείο Άμυνας έχει ομολογουμένως μειωθεί από 115 εκατομμύρια το 2010 σε 105 εκατομμύρια το 2011 αλλά παραμένει μια μεγάλη ετήσια δαπάνη. Συγκεκριμένα τα 42 εκατομμύρια αφορούν μόνο στις τακτικές δαπάνες και τη διατήρηση του στρατεύματος της ΕΦ, και αυτό για λόγους λιτότητας. Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως η παρούσα, τέτοιου είδους μειώσεις δεν είναι ουσιαστικές ιδιαίτερα για ένα σώμα όπως η ΕΦ το οποίο στην πράξη προσφέρει μόνο αίσθημα ασφάλειας και όχι πραγματική ασφάλεια.
Επίσης η κατάργηση της στρατιωτικής θητείας (ξεκαθαρίζουμε ότι δεν υποστηρίζεται η φυγοστρατία) σημαίνει ότι οι χιλιάδες των στρατιωτών θα καταλήξουν είτε στην αγορά εργασίας και στην παραγωγή είτε στην ακαδημαϊκή/φοιτητική κοινότητα. Με αυτό τον τρόπο θα προσφέρουν στην οικονομία και στην κοινωνία αντί να επιβαρύνουν το κράτος για 2 χρόνια. Υπάρχει φυσικά και η πιθανότητα αύξησης των αριθμών της ανεργίας ιδιαίτερα εν μέσω οικονομικής κρίσης, αλλά αυτό θα ήταν αναμενόμενο εφόσον τα ποσοστά της ανεργίας παρουσιάζουν ούτως η άλλως άνοδο. Πρέπει επίσης να γίνει μελέτη για την αναδιανομή σε άλλες υπηρεσίες ή σώματα ασφαλείας, αυτών που εργάζονται στην ΕΦ και στο ΥΠΑΜ.
Πολιτικό
Μια τέτοια κίνηση σε πολιτικό επίπεδο θα αφοπλίσει την Τουρκία από οποιαδήποτε επιχειρήματα διατήρησης του κατοχικού στρατού και θα μας δώσει ηθική και πολιτική υπεροχή – ας σημειωθεί ότι σε αμυντικό επίπεδο ουδέποτε θα μπορούσαμε να έχουμε οποιουδήποτε είδους υπεροχή. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο θα εξαλείφαμε και στην πράξη οποιεσδήποτε αντιλήψεις περί στρατιωτικής «απειλής» των Τουρκοκυπρίων πράγμα το οποίο θα δρούσε και σαν κίνηση καλής θελήσεως δίνοντας λόγους και για την εναντίωση των Τουρκοκυπρίων προς την Τουρκία. Μεταξύ αυτών θα είχε και διπλωματικά οφέλη υπό την έννοια ότι θα έδινε ώθηση σε αιτήματα και προτάσεις μας σε διεθνή φόρα.
Στρατηγικό
Οι διαδικασίες εξοπλισμού πολλές φορές προκύπτουν από το «δίλημμα ασφάλειας» που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες. Είναι δηλαδή μεταξύ του να αυξήσουν τους εξοπλισμούς τους με κίνδυνο να προκαλέσουν κάποια άλλη χώρα, και του να σταματήσουν να εξοπλίζονται – για να μην προκαλούν – με κίνδυνο να καταστούν πολύ αδύναμες για να αντιμετωπίσουν πιθανές αναθεωρητικές και επεκτατικές τάσεις κάποιας άλλης χώρας. Το παράδοξο στην περίπτωση της Κύπρου είναι ότι ένα τέτοιο δίλημμα είναι μόνο πλασματικό. Η πραγματικότητα είναι πως είτε αυξήσουμε τους εξοπλισμούς μας είτε όχι το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Τα μεγέθη της Κύπρου και της Τουρκία είναι ανόμοια και ασύγκριτα. Γι’ αυτό, καλύτερα να μεταφέρουμε το παιχνίδι σε καθαρά και μόνον πολιτικό επίπεδο. Ενδεικτικά, η μόνη χώρα που ξεπερνά την Τουρκία σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς είναι οι ΗΠΑ εφόσον η πρώτη έχει ξεκινήσει ένα δεκαετές πρόγραμμα εξοπλιστικών δαπανών της τάξης των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Έτσι, είναι αντιληπτό ότι οι στόχοι των όποιων προσπαθειών για στρατιωτική αναβάθμιση είναι εκτός πραγματικότητας.
Αντιλαμβάνομαι ότι τα παραπάνω μπορεί να ενοχλήσουν εφόσον η κοινωνία μας έχει εξελιχθεί μέσα σε ένα μιλιταριστικό περιβάλλον με φόβους για την ασφάλειά της. Επίσης αντιλαμβάνομαι ότι η ΕΦ είναι συνειδησιακά συνδεδεμένη με εποχές και καταστάσεις όπου το εθνικό φρόνημα και η ανάγκη για αυτοδιάθεση είχαν άλλο βάρος. Στην Κύπρο όμως του 21ου αιώνα και με τα δεδομένα που υπάρχουν η κρατική πολιτική δεν μπορεί να στηρίζεται σε συναισθηματισμούς ή πολιτικές άλλων εποχών και καταστάσεων. Έτσι, στην περίφημη λατινική φράση «αν θες ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο», εγώ απαντώ «αν θες ειρήνη ΜΗΝ προετοιμαστείς για πόλεμο».
Ζήνωνας Τζιάρρας, Εφημερίδα “Πολίτης”, 03/08/2011, σ.43.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

2 thoughts on “Η Ανάπτυξη των Προβληματισμών του κ. Θρασυβούλου για την ΕΦ

  1. Anonymous

    ντροπη σου.ποσα παιρνεις που την τουρκια?μανια ολοι οι κομμουνιστεις να καταντησετε την κυπρο ανικανη ωστε να αμυνθει.οι μερες σας ειναι μετρημενες.θα σας στησει ο λαος στον τοιχο.λετε να μην ξερουμε ποια τα επιναν πριν τον πολεμο και πιανουν τζα τζε τωρα?

    Reply
  2. Zenonas Tziarras

    Καταρχήν όσα γράφω τα γράφω επωνύμως ενώ εσύ οχι αγαπητε κ. Ανώνυμε. Δεύτερον, Κομμουνιστής δεν είμαι. Και πληροφοριακά σου λέω οτι ο Κομμουνισμος εκτός από κοινωνικοπολιτικό σύστημα κτλ. είναι και ίδεολογία. Εαν πρόσεξες τα επιχειρήματα του άρθρου μου δεν έχουν καμία ιδεολογική βάση, παρα μόνο πολιτική και πραγματιστική. Στόχο έχω μόνο να συμβάλω στον κοινωνικό και πολιτικό διάλογο μήπως βγούμε κάποια στιγμή απο το αδιέξοδο. Όσο αφορά την άμυνα της Κύπρου νομίζω το είπα και πιο πάνω ότι είτε έχει τη δύνατότητα, είτε όχι, αυτή δεν μπορεί να φερει αποτελέσματα. Οσον αφορά το απο το που τα πιάνω, κάνεις πολύ μεγάλο λάθος και ίσως θα έπρεπε να ρίξεις και μια ματία στα πάμπολα άρθρα αυτής της σελίδας που κριτικάρουν την πολιτική της Τουρκίας και τη δική μας μαλθακότητα για να καταλάβεις. Όταν λοιπόν σου φύγει η όρεξη να στήνεις συμπατριώτες σου στον τοίχο, βάλεις το σπαθί στη θήκη του και αποφασίσεις να συζητήσεις για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και οι δύο σαν πολίτες αυτού του τόπου, ξαναπέρνα.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s