Ο Πράσινος Κόσμος – Ο Μαύρος Κόσμος και Εσύ

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα, φωτοβολταϊκά, προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανακύκλωση, δενδροφύτευση, οικονομία στο νερό, πράσινη ανάπτυξη, πράσινη οικονομία, πράσινη επιχειρηματικότητα, σώζεις χελώνες, καθαρίζεις τις θάλασσες απ’ το πετρέλαιο, τις παραλίες απ’ τα σκουπίδια, φτιάχνεις πάρκα και βάζεις μέσα τα υπό εξαφάνιση ζώα, ρίχνεις πινακίδες και ταμπέλες, διαμαρτύρεσαι για τη θανάτωση δελφινιών, φαλαινών, αδέσποτων, για την κακομεταχείριση ζώων, παλεύεις με τα απορρίμματα του καπιταλισμού και της υπερβιομηχανοποίησης.

Και κυκλοφορεί με το τζιπ των 50 ίππων, πετάει το τσιγάρο του στα δάση, τα μπουκάλια του στην παραλία και στη θάλασσα, πλένει τα πεζοδρόμια και τα αυτοκίνητά του με τρεχούμενο νερό, καμία προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος – νερού – ενέργειας, ρίχνει τα απορρίμματά του εργοστασίου του στη θάλασσα, κτίζει ξενοδοχεία και βίλες στην παραλία, καίει δάση και τα κάνει οικόπεδα, οι πάγοι λιώνουν, τα εργοστάσια ξερνάνε καυσαέριο και χημικά, η πράσινη ανάπτυξη και οικονομία είναι γι’ αυτόν «πράσινα κέρδη» και ευκαιρία για μετονομασία (αλλαγή χρώματος) της δυσαναλογίας κόστους – κέρδους, παραγωγής – πώλησης – υπεραξίας.

Οικολόγε… παλεύεις μόνος σου, συνέχισε όμως να προσπαθείς και μπράβο σου. Αν πίστεψες όμως ότι ο διεθνής παράγοντας αποφάσισε να νοιαστεί για τα δέντρα, τις θάλασσες και τον αέρα σε κοροϊδέψανε. Αν πιστεύεις ότι θα σώσεις το περιβάλλον τρέχοντας στις παραλίες και τα δάση κάνεις λάθος, αλλά συνέχισε. Αυτός που πολεμάς δεν είναι ούτε ο τοπικός επιχειρηματίας, ούτε το εργοστάσιο της περιοχής, ούτε κάποιο κόμμα, αλλά συνέχισε.

Το περιβάλλον είναι οικονομία. Η οικονομία είναι πολιτική. Η οικονομία είναι παγκοσμιοποιημένη άρα και η πολιτική σχηματίζεται με παγκόσμιους όρους. Έτσι, το περιβάλλον είναι έρμαιο μιας πολιτικής που εφαρμόζεται λίγο πολύ σε όλο τον πλανήτη ή τουλάχιστον στις χώρες του αναπτυγμένου κόσμου, οι οποίες είναι και εν πολλοίς αλληλοεξαρτώμενες.

Όσο αυτό το οικονομικό και πολιτικό σύστημα καθορίζεται από το υπερκέρδος και όσο το κεφάλαιο σχηματίζει τις πολιτικές των παγκόσμιων δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ, τότε οποιοδήποτε χρώμα και αν αποκτήσουν οι πολιτικές τους η ουσία θα παραμένει η ίδια.

Και τί αν εσύ πας κάθε μέρα και ανακυκλώνεις τα σκουπίδια σου, τη στιγμή που χιλιάδες εργοστάσια ανά τον κόσμο ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον; Συνέχισε όμως.

Εφ’ όσον η άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη έχει καταφέρει να επιστρατεύσει μέχρι και την εξυγίανση του κατεστραμμένου περιβάλλοντος και την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής – προβλήματα που έχει η ίδια δημιουργήσει – για την δημιουργία κερδών, σημαίνει ότι το παγκόσμιο σύστημα έχει πολύ βαθύτερες πληγές απ’ ότι μας αφήνουν να δούμε και ότι η λύση πρέπει να είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή ανακύκλωση. Η λύση πρέπει να είναι τόσο δραστική όσο και το μέγεθος του προβλήματος, ούτως ώστε να φέρει ουσιαστικές αλλαγές.

Είναι λες και προσπαθούν να μας πείσουν ότι το περιβάλλον είναι ξεκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο. Ότι το περιβαλλοντικό πρόβλημα θα λυθεί αν στοχοπροσηλωθούμε σ’ αυτό. Πώς μπορεί κανείς να πιστέψει σε κάτι τέτοιο όταν ξέρει πως αυτοί που δημιουργούν τις πολιτικές αυτές, είναι αυτοί που είτε έχουν οι ίδιοι τις μεγαλοβιομηχανίες με τους μεγαλύτερους ρύπους, είτε πληρώνονται από αυτές.

Είτε το θέλεις είτε όχι είσαι κάτι περισσότερο από οικολόγος. Για να λέγεσαι οικολόγος σημαίνει ότι έχεις πάνω από όλα συνείδηση. Πάλεψε με το εργοστάσιο, πάλεψε και με το σύστημα. Άλλαξε τα γύρω σου, άλλαξε και τον κόσμο. Να’ σαι οικολόγος, να’ σαι και Πολίτης. Παίξε ενεργό ρόλο στην αλλαγή των πολιτικών σκηνικών. Μην παραλύεις και πλανάσαι από τις πράσινες εξαγγελίες, το πρόβλημα είναι συνολικότερο και είναι στο χέρι σου η αλλαγή.

*Άρθρο του οποίου η δημοσίευση απορρίφθηκε από εφημερίδα Οικολογίας.

Ζήνωνας Τζιάρρας

Leave a comment